Nasze menu

Dworska kuchnia proponuje interesująco dobrane menu, łączy różne smaki oraz tradycję  ze współczesnością.

Jako jeden z kulinarnych śladów wielowiekowego braterstwa polsko-litewskiego są smakowite pierożki z polędwicy wołowej, które podajemy z bulionem wołowym, ale prosimy zamawiać wcześniej.

Za panowania Jagiellonów za przysmak uchodziły ryby morskie. Uchodziły za artykuł zbytku. W naszej dworskiej restauracji dużą popularnością cieszą się ryby podawane na różne sposoby: gotowane w jarzynach, grillowane, pieczone, z doskonałymi sosami: szafranowym, szampańskim.

Znakomitą zakąską są pasztety. Serwowane z borowikami, chrzanem, śliwkami.

Z przekazów historycznych wiemy, że król Jagiełło i jego małżonka Jadwiga chętnie jadali zrazy specjalności kuchni polskiej. Ponieważ istnieje wiele sposobów przyrządzania trudno odgadnąć która wersja najbardziej zbliżona do „jagiellońskiej”.

Jedyna z potraw, która wywodzi się z dawnej kuchni słowiańskiej i zdobyła popularność to pierogi, które przygotowujemy z różnymi rodzajami nadzienia.

Niektóre z staropolskich potraw utrzymały się niemal w swej pierwotnej postaci aż do naszych czasów np. kasze, a zwłaszcza gryczana, odpowiednio przyrządzona i upieczona w cieście jest doskonałym dodatkiem do zup o ostrym smaku.

Z historycznych źródeł możemy dowiedzieć się, że w czasie czwartkowych obiadów u króla Stanisława Augusta arystokracji intelektualnej podawano barszcz czerwony z pierożkami. Przyrządzony na bazie kwasu buraczanego i esencjonalnego wywaru warzywno–grzybowego smakuje doskonale.

Zapraszamy !
Gwarantujemy oprócz doskonałej kuchni serdeczną i miłą obsługę.